Konmari

Meikäkin höyrähti tähän japanilaiseen kodin järjestämiseen, koska kaveri kehui tämän menetelmän elämänlaatua parantavia vaikutuksia. Ostin siis Marie Kondon pinkin Siivouksen elämänmullistava voima-kirjan ja lukasin sen parissa päivässä läpi. Lyhykäisyydessään konmarin idea on poistaa kotoa kaikki tavarat, jotka eivät tuota iloa. Tarkoitus ei ole tyhjätä kämppää kaikesta, vaan säilyttää vain ne tavarat, joita oikeasti käyttää ja arvostaa. Jotkin kaverit ovat kritisoineet esimerkiksi sitä, että eihän joku imuri tai kattila tuota mulle iloa. No, kokeileppa poistaa nämä tavarat kaapistasi ja olen aivan varma, että tulet vielä kaipaamaan näitä elämää helpottavia kapineita 😀. Kyse ei ole myöskään feng shuista, jossa otetaan huomioon kodin ilmansuunnat ja mitä elementtiä mikäkin paikka edustaa.

Olin vähän aiemmin vienyt tavaraa kirppikselle myyntiin, joten mitenkään älyttömästi en luullut romua nurkista löytyvän. Aloitin konmarin ohjeiden mukaan vaatteista, niiden kanssa on helppo opetella tuntemaan, tuoko tämä iloa minulle vai ei. Kaikki otetaan kerralla esille ja aletaan tunnustelemaan, miltä tämä esine tuntuu. Toki jos on paljon vaatteita, kannattaa käydä ne läpi pienemmissä ryhmissä, kuten yläosat, alaosat, alusvaatteet, ulkovaatteet jne. Minua eniten häiritsi pystyviikkaus konmarin ohjeissa. En säilytä vaatteitani lipastossa, enkä ala ostamaan laatikoita vaatekaappiini, joten jatkan samalla linjalla kun ennenkin. Koska vaatekaappini sisältö on aika musta, myöskään mitään värispektriä rytkyistä ei saa tunnistamista helpottamaan.

Seuraavaksi vuorossa oli kirjat, niistä lähti paljon turhaa hömppää ja jäljelle jäi vain minua kiinnostavat opukset. Samalla kävin läpi elokuvakokoelmani. Minulla on jonkin verran keräilyyni liittyviä My Little Pony ja Monster High DVD:tä, jotka totesin turhaksi. Ihan kivoja, mutta eipä niitä tule katsottua kuin sen kerran pari, joten mitä niitä säilömään. Siinä kohtaa tajusin myös sen, että kaikkea krääsää, missä lukee My Little Pony tai Monster High ei tarvi ostaa 😂.

Tässä kohtaa, kun oli aika realisoida turhia romuja huomasi myös sen, miten arvotonta tavara on. Kirjoista ja mangoista kaikki eivät edes kelvanneet antikvariaattiin ja käteistäkin sai vain huimat 12€. Elokuvien arvo oli 94€, mutta eihän sitäkään summaa saanut rahana, vaan piti ostaa uutta tilalle. Olen todennut helpoimmaksi kuskata tavaraa UFFille, Fidaan jne. tai antaa kavereille. Jotkin arvokkaammat tavarat olen laittanut myyntiin huuto.netiin.

Seuraavaksi oli vuorossa paperit. Kelan ja toimeentulotuen asiakkaana kuponkeja löytyi parhaimmiltaan vuodelta 2010 😃. Ei muuta kun roskiin. Samalla sai järjestettyä lipaston ja poistettua esim. vanhat lääkkeet nurkista pyörimästä. Marittaminen ei ole aina hauskaa. Esimerkiksi minulle on ottanut kovimmalle oman menneisyytensä kohtaaminen, poltteluvälineiden ja vanhojen viinapullojen löytyminen. Muistoja ajalta, jolloin tuli vielä vedeltyä kaikenlaista, että sai päänsä sekaisin. Mutta myös ikävät asiat kuuluvat prosessiin, koska vaikka kyse onkin siivoamisesta ja järjestelystä, samalla tulee tehtyä henkistä työtä. Luovuttua, oivallettua ja mietittyä.

Ostin Kondon valkoisen kirjan, Iloa säkenöivä jarjestys, jossa annetaan tarkempia ohjeita järjestämiseen ja viikkaamiseen. Tällä hetkellä on käynnissä keittiön siivous. Ensin kävin läpi astiat, joita nyt ei muutenkaan kauheasti ollut, kun en mikään kodinhengetär ole. Samaa karua todellisuutta kertoo myös se, että vanhimmat kuiva-aineet oli vuodelta 2011 😐. Joo, jeesustelkaa ja paheksukaa rauhassa 😂. Keittiö on vieläkin työn alla ja sinne suunnittelen kodin kierrätyspistettä.

Jäljellä on vielä valokuvat, lelukokoelma, jotkin koriste-esineet ja muut hilut, mitä täällä roikkuu. Olen kuitenkin huomannut hurjan eron kodin energioissa. Vaikka suurin osa tavarasta on kadonnut kaappien sisältä, kämppä tuntuu tilavammalta ja helpommalta hengittää (mikä voi tosin johtua siitä, että vuosien pölyt ja paskat on saanut kyytiä 😜). Tämä ei ole omaa kuvitteluani, vaan myös kaverini huomasi saman.

Olen huomannut eron kulutuskäyttäymisessäni, tulee tarkemmin mietittyä, että tarvitsenko minä tämän tavaran oikeasti? Jotkinhan kehuvat laihtuneensa ja saaneensa vaikka mitä mahtavia muutoksia aikaan konmarin avulla, mutta saa nyt nähdä. Nykyään sitä käyttää mieluummin rahansa johonkin muuhun kun tavaraan, sellaiseen mistä on iloa pidemmäksi aikaa, kuten uuteen tatuointiin, kampaamokäyntiin tai hyvän bändin keikalle. Suosittelen konmaria lämpimästi kaikille.

Kommentit

Suositut tekstit